Gisteren was het 26 augustus, de dag die groot omcirkeld in mijn agenda stond. De dag waar ik al wekenlang naar uitkeek: De 3-maanden controle bij Rob Bogie. Op de operatiedag had ik hem voor het laatst gezien. Ik vond het ook wel fijn dat ik nu weer bij hem mocht komen. In mijn hoofd was ik zóveel met deze afspraak bezig dat ik de twee nachten ervoor zelfs erover droomde. Allerlei scenario's passeerden de revue. Zou ik deze dag eindelijk het gevoel krijgen iets vooruit te komen? Zou er eindelijk actie ondernomen worden? Oh, ik was hier zó aan toe.
![]() |
Daar zijn we weer... |
Eerst even op de foto
Toen ik aankwam in Eindhoven ben ik eerst even langs de röntgenafdeling gegaan. Standaard worden er 3 maanden na een kruisbandoperatie röntgenfoto's gemaakt. Na enkele minuten in de wachtkamer werd ik al naar binnen geroepen. Er werd een foto van de zijkant in flexie gemaakt en één van voren in extensie. Althans, zo ver als ik m'n been 'recht' kreeg, niet volledig in extensie dus. Het maken van de opnames was zo gepiept. De resultaten werden direct in mijn dossier opgenomen en ik mocht door naar de wachtkamer voor mijn afspraak bij Rob Bogie.
Aan de beurt
Met enige onrust zat ik in een volle wachtkamer, een beetje zenuwachtig maar vooral heel nieuwsgierig naar de bevindingen van Rob Bogie. Na een tijdje verscheen hij in de wachtkamer en riep hij mijn naam. Yes, ik ben aan de beurt. We liepen naar zijn kamer en terwijl we daar naartoe liepen, zag ik in de verte Job Veldhuis (PA) staan, die vrolijk zwaaide. "Ahh, Job heeft me al helemaal bijgepraat", zei Rob terwijl we zijn kamer binnen liepen. Fijn, ik wist dat Job dit gedaan had. "Het gaat niet helemaal goed, hè?", viste Rob. "Nou, het gaat vooral nogal moeizaam", antwoordde ik. "Heb je deze klachten vanaf het begin gehad?", vroeg Rob. "In het begin ging het goed. Ik heb nog eens wat foto's teruggekeken en zag met 2 weken dat m'n been behoorlijk plat lag. Daarna werd het steeds minder. Echt frustererend. Het voetbalveld voelt nu nog heel erg ver weg."
We kletsten over de revalidatie tot nu toe en de beperkingen waar ik tegenaan loop. Dat de fysio mijn knie wel in strekking krijgt met mobilisatie. Maar dat mijn knie ook net zo snel weer stijf wordt. Rob kon dit verklaren. Mogelijk is het littekenweefsel. Dit kun je tijdelijk wel 'plat drukken', maar het veert ook weer terug. Het strekken blijft een probleem en daardoor kan ik nog niet normaal functioneren. Klachten die al meermaals op deze blog zijn genoemd en die ik daarom niet nogmaals ga herhalen. Rob kon zich voorstellen dat dit nogal vervelend is. Voordat hij me op de behandeltafel verder wilde onderzoeken, bekeken we samen nog even de beelden van de röntgen. De buttons en schroeven zitten prima op hun plek. Precies zoals Rob het graag ziet.
Op de behandeltafel
We verplaatsten ons naar een andere ruimte waar een behandeltafel stond. "Spring er maar op", zei hij met een knipoog. "Als dát weer eens kon!", reageerde ik. Hij lachte attent. Ik ging liggen met m'n benen gestrekt voor me uit. Althans, gestrekt. Mijn linkerbeen lag mooi plat op de tafel, mijn rechterbeen miste wel een aantal graden en vertoonde een duidelijke flexie. Nog zonder dat Rob mijn knie had aangeraakt zei hij: "Oké, dit is duidelijk, hier moeten we iets mee." Hij pakte vervolgens mijn been vast en deed eerst de Lachman, Voorste Schuiflade en Pivot Shift-test om mijn kruisband te checken. Eén ding is zeker: Mijn knie is hartstikke stabiel. Daarna bewoog Rob mijn been van flexie naar extensie en vice versa. "Oeh, hij beweegt wel wat stijf en je voelt dat hij blokkeert zodra hij richting extensie gaat." Mijn gevoel dat er al die tijd al iets niet lekker zit werd bevestigd. Thank god!
"We gaan je knie natuurlijk niet zomaar meteen weer openmaken. Ik wil eerst een MRI hebben die mijn bevindingen bevestigt. Maar alle symptomen en dingen die ik nu zie wijzen wel op iets van littekenweefsel. We gaan die MRI plannen en we plannen ook maar meteen een operatie in." - Yes, vooruitgang. "Ga je mijn knie dan ook doorbewegen?", vroeg ik. "Ja, al hoop ik dat het maar gewoon 'een kussentje' is wat ik weg hoef te halen. Aan je flexie hoef ik in ieder geval niet veel te doen." - "Kan dat gewoon met een ruggenprik?" - "Ja, hoor." - "Fijn, ik wil weer meekijken."
Voorzichtig stapte ik van de tafel af en liepen we terug naar zijn kamer. "Dit is echt in m'n kop gaan zitten", zei ik tegen Rob. Hij vroeg hierop door. Ik zei dat ik soms aan mezelf begon te twijfelen. Dat is volgens Rob niet nodig, want het beeld is behoorlijk duidelijk. Een kruisbandrevalidatie is een super lang traject en zo'n tegenslag kan erbij horen. "Kan dit komen doordat ik misschien te veel heb gedaan?" Ik kon het niet laten om deze vraag te stellen, omdat ik op de een of andere manier toch een stukje schuld bij mezelf zoek. Misschien omdat ik van mezelf weet dat ik al snel geneigd ben het gaspedaal in te trappen in plaats van de rem. "Nee", zei Rob resoluut. "Dit is gewoon echt pech hebben. Je kunt hier niks aan doen. Wij doen hier wetenschappelijk onderzoek, onderzoeken ook het littekenweefsel microscopisch en proberen, samen met het verhaal van de patiënt, te begrijpen waar het nu precies vandaan komt, maar dat is gewoon heel moeilijk te zeggen. Zoek het in ieder geval echt niet bij jezelf." Het was voor mij erg prettig om die bevestiging te krijgen.
Vervolg plannen
"Kom", zei Rob, "we gaan wat plannen." We liepen samen naar de assistente van de orthopedie. "Deze mevrouw heeft al een kruisbandoperatie gehad en ik wil voor nu een MRI plannen en ook alvast een OK", zei Rob tegen de assistente. Waarop de assistente reageerde: "Oei, voor MRI's zijn we al in oktober aan het plannen." Nog vóórdat deze woorden bij mij binnendrongen en ik de kans kreeg om te balen van de tijdspanne, greep Rob in. "Niks ervan, dit moet echt sneller, bel maar even op dat dit echt gepland moet worden." Wow. Held. Ik voelde me écht gezien en gehoord. Het is menens, tijd voor actie. Ik nam afscheid van Rob en bleef met de assistente achter. Ze belde met de planning. "Hoe flexibel ben je in je dagen?", vroeg ze tussendoor aan mij. "Het maakt me niet uit, ik pas me aan", zei ik. En zo kwam er een datum uitgerold: Dinsdag 3 september. Dat is volgende week al. Woohoo! Ik vroeg aan haar of ze ook inzicht had in de wachttijd voor een OK. Eerder hoorde ik Rob over 'een aantal weken'. Helaas had zij hier geen inzicht in. Wel had ik inmiddels een vragenlijst in m'n mailbox voor de anesthesie.
"Ik zie dat je baalt", zei de assistente. Dat viel eigenlijk wel mee. Integendeel, ik was meer opgelucht en blij. Deze uitkomst zag ik al van mijlenver aankomen. Het is geen verrassing. "Ik ben allang blij dat er nu weer stappen gezet gaan worden. Ik wil toch ook weer gaan voetballen, hè", zei ik lachend. Ze keek me aan en zei grappend: "Ach, ga toch schaken, joh. Is veel veiliger."😉 Niks ervan. Geef mij een bal en je maakt me intens gelukkig.
Een bezoekje aan Job
Na mijn bezoek aan Rob Bogie bracht ik nog even een flitsbezoek aan Job Veldhuis. Vandaag precies een half jaar geleden kwam ik voor het eerst bij hem en bracht hij mij het slechte nieuws. In al die maanden heeft hij mij zó goed op weg geholpen. Niet alleen met zijn kennis en kunde, maar ook met zijn luisterend oor en bemoedigende woorden. Hij geeft mij het gevoel helemaal mee te leven. Toen ik bij hem binnenkwam was hij al op de hoogte van de stappen die ondernomen worden. Ook hij keek graag nog even naar mijn knie. Zo kon hij met eigen ogen zien of er, sinds mijn laatste bezoek aan hem enkele weken geleden, nog iets was veranderd aan mijn strekking. "Ah, ik zie het al, hier is geen vooruitgang meer geboekt." We kletsten wat over deze struggles, mogelijke oorzaken en de ingreep. Ook dat was fijn.
Blijdschap en opluchting
Toen ik bij TopSupport naar buiten liep voelde ik opluchting. Alsof er een zware last van mijn schouders viel. We zijn klaar met aanmodderen. Eindelijk is er perspectief. Zie je wel, ik heb het al die tijd gewoon goed gehad. Ik heb altijd gevoeld dat er iets niet lekker zit. Het werd gisteren voor mij bevestigd door de orthopeed die mij heeft geopereerd. Voor hem was al heel snel duidelijk dat hier verder iets mee moet gebeuren. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Rob en Job maakten mijn dag goed en gaven mij weer wat positieve vibes.
Hoewel de reden van mijn ziekenhuisbezoeken echt niet om te lachen is, is het bij TopSupport toch altijd weer als terechtkomen in een warm bad. Het contact met de specialisten is zó laagdrempelig en toegankelijk. Er wordt tijd genomen, alles wordt duidelijk uitgelegd, er wordt écht naar de persoon gekeken. Ik ben ontzettend blij met m'n keuze voor dit ziekenhuis en ik blijf het volste vertrouwen houden in een goede afloop. Die goede afloop betekent: Volgend seizoen weer voetballen. Hoewel er nog steeds veel mensen zijn die beginnen te lachen als ik erover begin, is het voor mij juist een stip aan de horizon. Een doel om vól voor te gaan en de fitste versie van mezelf te worden.
Oefeningen vastleggen op video
Rob adviseerde mij om gewoon lekker door te gaan met trainen bij de fysio. Dat doe ik, drie keer per week. Ik houd oprecht van trainen en vind het leuk om uitgedaagd te worden. Sinds enige tijd zit ik in een grote Engelstalige ACL-community. Regelmatig post ik daar video's van oefeningen die ik doe. Om m'n eigen journey te delen, maar ook om anderen te inspireren. De feedback die ik er krijg is súper motiverend en het is tof om ook anderen op weg te helpen. Er zijn lotgenoten die met mijn video's naar hun eigen fysio gaan, omdat ze ook zo'n oefeningen willen doen (credits naar Eric en Maud!). 4 Dagen geleden postte ik onderstaande video rechstreeks in die community en in die 4 dagen is de video al ruim 40.000x bekeken. Zo gaaf!
Deze oefening is trouwens één van mijn favoriete oefeningen. Naast veel krachttraining om m'n benen sterk te maken, wordt er ook aandacht besteed aan 'dual task'-oefeningen. Of in dit geval 'triple task' (met rechts balanceren op de Bosu ball, bal op de linkervoet balanceren én een ring vangen en teruggooien). Dit soort oefeningen verbetert zowel mijn motorische als cognitieve functies. Door een fysieke activiteit te combineren met een cognitieve uitdaging wordt mijn lichaam getraind om complexe taken uit te voeren onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in het dagelijks leven of in sport. Precies wat ik nodig heb om straks veilig terug te keren op het veld. 💪